Statuten
De vereniging werd opgericht bij onderhandse akte per 21 maart 1985 als een vereniging zonder winstoogmerk, gepubliceerd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad op [………….] onder nummer [………….].
De statuten werden o.m. gewijzigd bij beslissing van de buitengewone algemene vergadering van de leden van 17 december 2004, gepubliceerd in de Bijlagen bij het Belgisch Staatblad op 17 februari 2006 onder nummer 06036416.
De statuten werden voor het laatst werden gewijzigd bij beslissing van de (tweede) buitengewone algemene vergadering van de leden d.d. [18 juni 2024], nog te publiceren in het Belgisch Staatsblad.
HOOFDSTUK I – Rechtsvorm – Naam – Gewest – Doel – Voorwerp – Duur
Artikel 1 – Rechtsvorm – naam – identificatie
§ 1. De vereniging neemt de rechtsvorm aan van een vereniging zonder winstoogmerk (“VZW”) zoals beschreven in het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (“WVV”).
§ 2. Zij draagt de naam “Belgische Kamer van Deskundigen gelast met Gerechtelijke en Scheidsrechterlijke Opdrachten”, afgekort “K.G.S.O. “ in het Frans “Chambre Belge des Experts chargés de Missions Judiciaires et d’Arbitrage”, afgekort “C.E.J.A.”.
Artikel 2 – Zetel
§ 1. De zetel van de VZW is gevestigd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
§ 2. De zetel van de VZW kan te allen tijde worden overgebracht naar een ander adres binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bij eenvoudige beslissing van het bestuursorgaan en mits naleving van de taalwetgeving. Indien en in de mate dat door toedoen van deze zetelverplaatsing een aanpassing van de statuten nodig zou zijn, zal het bestuursorgaan alle machten hebben teneinde deze statutenwijziging te doen vaststellen.
Artikel 3 – Belangeloos doel en voorwerp
§ 1. De VZW heeft als belangeloos doel:
- deskundigen te verenigen die de bekwaamheid hebben in het verrichten van gerechtelijke en scheidsrechterlijke opdrachten alsook gerechtelijke bemiddeling,
- een beroepsdiscipline en deontologische discipline te bevorderen tussen de leden,
- haar leden te vertegenwoordigen bij het Ministerie van Justitie, de magistratuur, de advocaten, de Europese en internationale instanties en in het algemeen bij elke geïnteresseerde persoon,
- de bijscholing en de kwaliteit van het werk van haar leden te bevorderen,
- de initiatieven te nemen die zij noodzakelijk acht om haar doelstelling te verwezenlijken.
De omschrijving van deze doelstelling is louter als voorbeeld opgegeven en niet-limitatief.
Ter verwezenlijking van haar belangeloos doel kan de VZW onder meer de volgende activiteiten ontwikkelen:
- De organisatie van vergaderingen, informatiesessies, lezingen, tentoonstellingen, studiedagen, symposia, cursussen, (internationale) conferenties, intervisiemomenten, …
§ 2. De vereniging mag bovendien alle handelingen ondernemen ter voltooiing van het voorwerp en ter bevordering van het belangeloos doel voor zover de opbrengsten hiervan besteed worden aan het belangeloos doel en in overeenstemming met het voorwerp, met inbegrip van bijkomstige handelsactiviteiten waarvan de opbrengsten zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van het belangeloos doel.
§ 3. Zij mag alle roerende en onroerende goederen bezitten die nodig zijn om haar belangeloze doelstellingen te verwezenlijken. Zij mag deelnemen in en samenwerken met alle verenigingen en ondernemingen en openbare instellingen die voor haar doelstelling nuttig zijn. De VZW kan alle roerende en onroerende goederen bezitten of verkrijgen en alle rechtshandelingen stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met haar belangeloos doel en voorwerp.
Artikel 4 – Duur
De VZW wordt opgericht voor onbepaalde duur en kan te allen tijde worden ontbonden door een beslissing van de algemene vergadering genomen conform het WVV en de statuten.
HOOFDSTUK I I – LEDEN
Artikel 5 – Soorten leden
De vereniging telt drie soorten leden: effectieve leden, toegetreden leden en ereleden
Artikel 6 – Leden – Effectieve leden
§ 1. Er zijn minstens 12 effectieve leden.
Het aantal leden is onbeperkt. Leden zijn in die hoedanigheid niet aansprakelijk voor de verbintenissen van de VZW .
Het bestuursorgaan zal op de zetel van de VZW een register van de leden bijhouden.
§ 2. De volheid van het lidmaatschap, te weten stemrecht en toegang tot de algemene vergadering komt enkel toe aan de effectieve leden.
§ 3. De cumulatieve voorwaarden om effectief lid van de VZW te worden zijn:
- erkend zijn in het Nationaal Register van Gerechtsdeskundigen;
- het jaarlijkse lidgeld betalen;
- als dusdanig worden aanvaard door het bestuursorgaan; en
- zich houden aan de wettelijke bepalingen en de statuten, de professionele deontologie, het intern reglement en toegevoegde akten.
Het bestuursorgaan kan de formaliteiten van het lidmaatschap voor de effectieve leden schriftelijk uitwerken en nader uitwerken in het intern reglement. De kandidaat-leden richten hun kandidaatstelling schriftelijk aan de voorzitter van het bestuursorgaan.
§ 4. Het bestuursorgaan beslist over de aanvaarding van de kandidaat als effectief lid op haar eerstvolgende vergadering. Het bestuursorgaan kan zelf beslissen, mits motivatie, dat een kandidaat niet wordt aanvaard als lid. Tegen deze beslissing is geen beroep mogelijk.
§ 5. Effectieve leden hebben alle rechten en verplichtingen die in het WVV en in deze statuten worden beschreven.
§ 6. Effectieve leden betalen een lidmaatschapsbijdrage die jaarlijks wordt vastgelegd door het bestuursorgaan en die maximum 500 EURO (geïndexeerd volgens de gezondheidsindex en dit vanaf de neerlegging van deze statuten) bedraagt.
§ 7. Geen enkel effectief lid kan enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op het bezit van de VZW op grond van de enkele hoedanigheid als lid. Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de VZW , enz.
§ 8. De term ‘lid’ of ‘leden’ in deze statuten hebben enkel betrekking op de effectieve leden. Wij beschouwen de term lid in de statuten verder als effectief lid.
Artikel 7- Toegetreden leden
§ 1. Elke natuurlijke persoon, rechtspersoon of organisatie die de belangeloze doelstellingen van de VZW ondersteunt, kan bij het bestuursorgaan van de VZW een mondelinge en/of schriftelijke aanvraag indienen om als toegetreden lid te worden aanvaard. De cumulatieve voorwaarden om lid te worden van de VZW zijn de volgende:
- voldoen aan de interne voorwaarden om te worden toegelaten als toegetreden lid zoals gesteld in het intern reglement;
- het jaarlijkse lidgeld betalen; én
- aanvaard worden door het bestuursorgaan.
§ 2. Het bestuursorgaan beslist over de aanvaarding van de kandidaat als toegetreden lid op haar eerstvolgende vergadering. Tegen deze beslissing is geen beroep mogelijk.
§ 3. Toegetreden leden maken geen deel uit van de algemene vergadering en hebben dus geen stemrecht.
§ 4. Toegetreden leden betalen een lidmaatschapsbijdrage die jaarlijks wordt vastgelegd door het bestuursorgaan en die maximum 5000 EURO (geïndexeerd volgens de gezondheidsindex en dit vanaf de neerlegging van deze statuten) bedraagt. Het intern reglement kan in onderverdelingen voorzien van de toegetreden leden teneinde aan ieder van deze onderverdelingen een onderscheiden lidgeld te koppelen.
§ 5. Geen enkel toegetreden lid kan enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op het bezit van de VZW op grond van de enkele hoedanigheid als lid. Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de VZW , enz.
Artikel 8 – Ereleden
§ 1. Ereleden zijn leden die door het bestuursorgaan van de VZW het statuut van erelid toebedeeld krijgen. De cumulatieve voorwaarden om erelid van de VZW te worden zijn:
- minimaal 10 jaar actief deel hebben uitgemaakt van de raad van bestuur en/of de interne commissies;
- als dusdanig worden aanvaard door het bestuursorgaan; en
- zich houden aan de wettelijke bepalingen en de statuten, de professionele deontologie, het intern reglement en toegevoegde akten.
§ 2. Het bestuursorgaan kan zelf beslissen, mits motivatie, omtrent de toekenning/weigering van het statuut van erelid. Tegen deze beslissing is geen beroep mogelijk.
§ 3. Ereleden hebben dezelfde rechten en plichten als effectieve leden. Dit betekent dat vanaf artikel 9 tot op het einde van deze statuten de ereleden deel uitmaken van de groep effectieve leden.
§ 4. Ereleden zijn geen lidgeld verschuldigd maar kunnen wel steeds vrijwillig een inbreng doen ter ondersteuning van de werking van de VZW , onder welke vorm ook.
§ 5. Geen enkel erelid kan enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op het bezit van de VZW op grond van de enkele hoedanigheid als lid. Deze uitsluiting van rechten op de activa geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de VZW , enz.
Artikel 9 – Uittreding
§ 1. Leden kunnen op elk ogenblik uittreden als lid door een schriftelijke melding te richten aan de voorzitter van het bestuursorgaan. Het ontslag gaat onmiddellijk in. Ingeval van overlijden van een lid gaat het ontslag ook onmiddellijk in.
§ 2. Een lid wordt geacht ontslag te nemen in volgende omstandigheden:
- Ingeval van overlijden;
- Ingeval van niet tijdige betaling van het jaarlijks lidgeld, na een schriftelijke aanmaning en een regularisatietermijn van 1 maand. In voorkomend geval wordt het geviseerde lid hiervan bij aangetekend schrijven op de hoogte gebracht door het bestuursorgaan;
- Ingeval van verlies van één van de cumulatieve lidmaatschapsvoorwaarden.
§ 3. Indien door het ontslag het aantal leden onder het wettelijk of statutair minimum daalt, dan wordt het ontslag van het lid opgeschort totdat er na maximaal drie maand een vervanger is gevonden.
§ 4. Een ontslagnemend lid blijft gehouden tot de integrale betaling van de lidmaatschapsbijdrage voor het jaar waarin het ontslag wordt ingediend.
§ 5. Een ontslagnemend lid kan reeds betaalde bedragen niet terugvorderen.
§ 6. Het lidmaatschap van een lid eindigt van rechtswege bij de uitsluiting uit het Nationaal Register van Gerechtsdeskundigen, de onbekwaamverklaring, het faillissement of het overlijden van het lid.
Artikel 10 – Uitsluiting
§ 1. Een lid kan op elk ogenblik, op voorstel van het bestuursorgaan of op verzoek van minstens 1/5e van alle leden, worden uitgesloten door een bijzonder besluit van de algemene vergadering, waarop minstens 2/3e van alle leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, en waarbij voor de beslissing een 2/3e meerderheid van de stemmen van de aanwezigen of vertegenwoordigde leden vereist is. Wordt dit quorum niet bereikt, dan wordt het agendapunt naar de volgende algemene vergadering verplaatst, waar kan worden beslist bij 2/3e meerderheid van alle aanwezige leden, ongeacht het aantal aanwezigen.
Onthoudingen en ongeldige stemmen worden niet meegerekend, noch in de teller, noch in de noemer.
§ 2. De uitsluiting moet worden aangegeven in de oproeping. Het lid waarvan de uitsluiting van het lidmaatschap wordt voorgesteld, wordt op zijn vraag schriftelijk geïnformeerd over de motieven voor uitsluiting door de voorzitter van het bestuursorgaan. Het onderwerp van de uitsluiting kan nooit betrekking hebben op de statutaire lidmaatschapsvoorwaarden, gezien de acceptatieplicht, op voorwaarde dat het geviseerde lid aan alle cumulatieve lidmaatschapsvoorwaarden voldoet of blijft voldoen.
Het bestuursorgaan roept het geviseerde lid voorafgaandelijk op voor verhoor en formuleert een omstandig gemotiveerd advies aan de algemene vergadering.
Het geviseerde lid heeft het recht gehoord te worden op de algemene vergadering en kan zich, desgewenst, laten bijstaan door een advocaat. Hij/zij dient zijn aanvraag te richten aan de voorzitter. Het besluit tot uitsluiting moet worden gemotiveerd. Tegen deze beslissing is geen beroep mogelijk.
§ 3. Toegetreden leden die handelen in strijd met de doelstellingen van de VZW of niet meer voldoen aan de cumulatieve voorwaarden voor het lidmaatschap of aan interne voorwaarden zoals bepaald in het intern reglement kunnen door een besluit van het bestuursorgaan worden uitgesloten van het lidmaatschap, mits motivatie.
Het betrokken toegetreden lid wordt door het bestuursorgaan schriftelijk op de hoogte gebracht van de voorwaarden waaraan ze niet voldoen met verzoek tot regularisatie. Het geviseerd toegetreden lid beschikt over een termijn van 1 maand om schriftelijk aan te tonen op welke wijze de regularisatie zal gebeuren. Bij gebreke aan regularisatie zal het bestuursorgaan op haar eerst volgende vergadering gemotiveerd beslissen of het geviseerde toegetreden lid wordt uitgesloten.
§ 4. Effectieve leden en ereleden die niet meer voldoen aan de cumulatieve voorwaarden voor het lidmaatschap kunnen door een besluit van de algemene vergadering worden uitgesloten van het lidmaatschap, mits motivatie
Het betrokken effectieve lid of erelid wordt door het bestuursorgaan schriftelijk op de hoogte gebracht van de voorwaarden waaraan ze niet voldoen met verzoek tot regularisatie. Het geviseerd effectieve lid of erelid beschikt over een termijn van 1 maand om schriftelijk aan te tonen op welke wijze de regularisatie zal gebeuren. Bij gebreke aan regularisatie zal op de eerst volgende algemene vergadering gemotiveerd beslist worden of het geviseerde effectieve lid of erelid wordt uitgesloten.
§ 5. Een uitgesloten effectief of toegetreden lid kan reeds betaalde lidmaatschapsbijdragen niet terugvorderen.
De uitsluiting treedt onmiddellijk in en wordt aan de betrokkene per aangetekend schrijven meegedeeld.
HOOFDSTUK I I I – Algemene Vergadering
Artikel 11 – Samenstelling van de Algemene Vergadering
§ 1. De algemene vergadering bestaat uit de effectieve leden (met inbegrip van de ereleden) van de VZW .
§ 2. De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van het bestuursorgaan en bij diens afwezigheid door de oudste in leeftijd van de aanwezige bestuurders.
Artikel 12 – Bevoegdheden van de algemene Vergadering
De volgende exclusieve bevoegdheden kunnen conform het WVV en de statuten uitsluitend door de algemene vergadering worden uitgeoefend:
- De wijziging van de statuten;
- De benoeming en de afzetting van de bestuurders en, desgevallend, het bepalen van hun vergoeding;
- De benoeming en de afzetting van de commissaris en het bepalen van diens vergoeding ;
- De kwijting aan de bestuurders en de commissarissen en, in voorkomend geval, het instellen van de verenigingsvordering tegen de bestuurders en de commissarissen;
- De goedkeuring van de begroting en van de jaarrekening;
- De ontbinding en vereffening van de VZW ;
- De uitsluiting van een lid;
- De omzetting van een VZW in een IVZW , een coöperatieve vennootschap erkend als een sociale onderneming of in een erkende coöperatieve vennootschap sociale onderneming;
- om een ‘inbreng om niet’ van een algemeenheid te doen of te aanvaarden;
- – voor alle andere gevallen waarin de wet of de statuten dat vereisen.
Artikel 13 – Bijeenroeping
§ 1. De algemene vergadering wordt bijeengeroepen door de voorzitter van het bestuursorgaan.
§ 2. De gewone algemene vergadering moet worden samengeroepen door de voorzitter van het bestuursorgaan, één keer binnen de zes maanden na afsluiting van het boekjaar, voor de goedkeuring van de jaarrekening, en voor de goedkeuring van de begroting van het komend boekjaar.
§ 3. De algemene vergadering wordt tevens door de voorzitter van het bestuursorgaan samengeroepen wanneer het bestuursorgaan dit nodig acht.
§ 4. De oproeping wordt minstens 15 dagen vóór de datum van de algemene vergadering naar alle leden, bestuurders en commissarissen verstuurd en kan gebeuren via e-mail of gewone post dan wel per drager. De oproeping vermeldt de agendapunten en omvat tevens in de gevallen voorgeschreven door het WVV of huidige statuten het overmaken van de in de wet voorziene stukken.
§ 5. De voorzitter van het bestuursorgaan roept de algemene vergadering bijeen wanneer ten minste 1/5e van de leden het vraagt. In dat geval roept de voorzitter van het bestuursorgaan de algemene vergadering bijeen binnen 21 dagen na het verzoek tot bijeenroeping en de algemene vergadering wordt uiterlijk gehouden op de veertigste dag na dit verzoek.
Artikel 14 – Deelneming
§ 1. De effectieve leden en de ereleden kunnen zich op de algemene vergadering laten vertegenwoordigen door een ander effectief lid of erelid bij geschreven volmacht geldig voor 1 vergadering.
§ 2. Elk persoonlijk aanwezig effectief lid kan meerdere volmachten dragen, evenwel beperkt tot maximaal 3 volmachten per persoon.
Artikel 15 – Aanwezigheidsquorum en meerderheden
§ 1. De algemene vergadering kan in principe beraadslagen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde effectieve leden, behalve wanneer het WVV of de statuten dit anders voorzien.
§ 2. Elk effectief lid of erelid heeft 1 stem. Toegetreden leden hebben geen stemrecht.
§ 3. Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de geldige stemmen van de ter vergadering aanwezig of vertegenwoordigde leden, behalve wanneer het WVV of de statuten dit anders voorzien.
§ 4. De stemming kan gebeuren door handopsteking, afroeping of, indien minstens één van de aanwezige of vertegenwoordigde leden het vraagt, door geheime stemming.
§ 5. Voor de berekening van meerderheden, hierboven vermeld, worden onthoudingen en ongeldige stemmen niet meegerekend, noch in de teller, noch in de noemer. Deze gelden bijgevolg niet als tegenstemmen.
§ 6. Bij gelijkheid van stemmen, is de stem van de bestuurder die de vergadering voorzit op dat moment doorslaggevend.
§ 7. Er worden notulen opgesteld door de secretaris-generaal, ondertekend door de voorzitter en de stemopnemers. De leden worden op de hoogte gesteld van de beslissingen door toezending van een kopie van de verslagen.
§ 8. Derden die hun belang aantonen kunnen op hun vraag een afschrift hiervan krijgen. Hiertoe richten zij een schriftelijke vraag aan de voorzitter van het bestuursorgaan. Het afschrift van de verslagen wordt door twee bestuurders ondertekend.
§ 9. Wijzigingen van de statuten moeten aanvaard worden door een 2/3e meerderheid van de stemmen. In het geval het doel van de VZW (zie artikel 3.) wordt gewijzigd, moet deze wijziging aanvaard worden door een 4/5e meerderheid van de stemmen. In beide gevallen worden onthoudingen in de teller noch in de noemer meegerekend. Als geen 2/3e, respectievelijk 4/5e, van de leden aanwezig is of vertegenwoordigd bij deze vergadering, zal een tweede vergadering opgeroepen worden die kan beslissen, ongeacht het aantal aanwezige leden. Deze tweede vergadering mag ten vroegste vijftien dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.
Artikel 16 – Schriftelijke algemene vergadering
De stemgerechtigde leden kunnen eenparig en schriftelijk alle besluiten nemen die tot de bevoegdheid van de algemene vergadering behoren, met uitzondering van diegene die bij authentieke akte moeten worden verleden of een statutenwijziging. In dat geval dienen de formaliteiten van bijeenroeping niet te worden vervuld. De leden van het bestuursorgaan, in voorkomend geval de commissaris, alsook de toegetreden leden mogen op hun verzoek van die besluiten kennis nemen.
Artikel 17 – Elektronische algemene vergadering
§ 1. De leden kunnen op afstand deelnemen aan de algemene vergadering door middel van een door de VZW ter beschikking gesteld elektronisch communicatiemiddel. Wat de naleving van de voorwaarden inzake aanwezigheid en meerderheid betreft, worden de leden die op die manier aan de algemene vergadering deelnemen, geacht aanwezig te zijn op de plaats waar de algemene vergadering wordt gehouden.
§ 2. Het bestuursorgaan wordt volledig gemachtigd om alle mogelijke voorwaarden en modaliteiten van dergelijke elektronische algemene vergadering, die overeenkomstig het Wetboek van vennootschappen en verenigingen kunnen worden geregeld, uit te werken en uiterlijk bij de oproeping ter kennis te brengen aan de betreffende deelnemers.
§ 3. Het door de VZW ter beschikking gestelde elektronische communicatiemiddel moet hem ten minste in staat stellen om rechtstreeks, gelijktijdig en ononderbroken kennis te nemen van de besprekingen tijdens de vergadering en om het stemrecht uit te oefenen met betrekking tot alle punten waarover de vergadering zich dient uit te spreken.
Het elektronische communicatiemiddel moet de leden bovendien in staat stellen om deel te nemen aan de beraadslagingen en het recht uit te oefenen om vragen te stellen.
HOOFDSTUK IV – Bestuursorgaan
Artikel 18 – Samenstelling, benoeming en taakverdeling van het bestuursorgaan
§ 1. De VZW wordt bestuurd door een collegiaal bestuursorgaan, dat minstens 3 bestuurders telt, die leden van de VZW moeten zijn maar wel uitsluitend natuurlijke personen kunnen zijn, en verkozen zijn door de Algemene vergadering.
Bestuurders kunnen geen personeelsleden zijn van de VZW .
§ 2. Kandidaturen voor de functie van bestuurder worden schriftelijk, per e-mail of aangetekend schrijven, gericht aan de voorzitter van het bestuursorgaan. Het intern reglement kan de nadere modaliteiten van het verkiezingsproces bepalen.
§ 3. De bestuurders worden voor een termijn van 4 jaar benoemd door de algemene vergadering bij gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Hun termijn eindigt onmiddellijk na afloop van de gewone algemene vergadering van het boekjaar waarin hun mandaat volgens het benoemingsbesluit verstrijkt, behoudens andersluidende bepaling in het benoemingsbesluit. Bestuurders zijn onbeperkt herbenoembaar.
§ 4. Het ontslag door een bestuurder wordt gemeld per e-mail of aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het bestuursorgaan.
§ 5. De afzetting van een bestuurder wordt door de voorzitter gemeld per e-mail of aangetekend schrijven gericht aan de Bestuurder.
§ 6. Het bestuursorgaan zal onder haar leden minstens een voorzitter, secretaris-generaal en penningmeester benoemen. De verkiezing gebeurt individueel per functie met gewone meerderheid van geldig uitgebrachte stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders. Ongeldige stemmen en onthoudingen worden niet meegerekend, noch in de teller, noch in de noemer. De nadere modaliteiten omtrent de interne rolverdeling en werking worden bepaald in het intern reglement. De voorzitter moet tweetalig zijn (FR & NL)
§ 7. De algemene vergadering legt in het aanstellingsbesluit het bedrag van de mandaatvergoeding van een bestuurder vast. De kosten die zij maken in het kader van de uitoefening van hun bestuursmandaat kunnen worden vergoed. Het bestuursorgaan stelt jaarlijks, bij de opmaak van de begroting van de VZW , de barema’s van de zitpenningen vast en bepaalt welke onkostenvergoedingen kunnen worden vergoed. De algemene vergadering van de leden zal de voormelde barema’s en het overzicht van de kostenvergoedingen als gedetailleerd onderdeel van de begroting al dan niet goedkeuren bij gewone meerderheid van stemmen.
Artikel 19 – Bevoegdheid en vertegenwoordiging
§ 1. Het bestuursorgaan is bevoegd om alle handelingen te stellen en beslissingen te nemen die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het voorwerp en het belangeloos doel van de VZW, met uitzondering van die beslissingen waarvoor de algemene vergadering exclusief bevoegd is overeenkomstig het WVV en deze statuten.
Het bestuursorgaan is ook bevoegd voor de opmaak van een intern reglement. De laatste goedgekeurde versie van het intern reglement bevindt zich op het zeteladres van de vereniging.
§ 2. Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Zodanige interne verdeling van taken kan aan derden niet worden tegengeworpen, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) ten aanzien van de VZW in het gedrang.
§ 3. Het bestuursorgaan kan een deel van de uitvoering van het dagelijks bestuur, delegeren aan één of meerdere derden niet-bestuurders, met beslissingsbevoegdheid tot een beperkt bedrag en beperkt in de tijd en zonder dat deze overdracht evenwel betrekking kan hebben op het algemeen beleid van de VZW of op de algemene bestuursbevoegdheid van het bestuursorgaan.
§ 4. Het bestuursorgaan vertegenwoordigt de VZW als college in alle handelingen in en buiten rechte.
§ 5. Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van het bestuursorgaan als college, wordt de VZW in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door de voorzitter, of 2 bestuurders, die gezamenlijk handelen.
§ 6. Het bestuursorgaan of de bestuurders die de VZW vertegenwoordigen, kunnen onder haar leden commissies of werkgroepen inrichten en samenstellen met een welbepaalde functie en doelstelling. Zulke commissies kunnen zowel permanent als ad hoc worden gevormd. De inrichting, vormgeving, doelstellingen en werkingsmodaliteiten van deze werkgroepen worden uitgewerkt in het intern reglement.
§ 7. Het bestuursorgaan of de bestuurders die de VZW vertegenwoordigen, kunnen gevolmachtigden van de VZW aanstellen. Alleen bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. De gevolmachtigden verbinden de VZW binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen tegenwerpelijk zijn aan derden overeenkomstig wat geldt inzake lastgeving.
Artikel 20 – Vergaderingen van het bestuursorgaan
§ 1. Het bestuursorgaan vergadert na schriftelijke oproeping door de voorzitter van het bestuursorgaan, minimum drie keer per jaar (waarvan één keer ter voorbereiding van de algemene vergaderingen waarop de jaarrekening, respectievelijk de begroting, wordt goedgekeurd,) en daarnaast zo dikwijls als het belang van de VZW het vereist, alsook binnen 15 dagen na een daartoe strekkend verzoek van 2 bestuurders. Bestuurders kunnen zich laten vertegenwoordigen door een andere bestuurder. Aanvullende afspraken inzake de modaliteiten van deze vergaderingen en algehele praktische werking van het bestuursorgaan kunnen worden voorzien in het intern reglement.
§ 2. Het bestuursorgaan wordt voorgezeten door de voorzitter van het bestuursorgaan of, bij diens afwezigheid en bij ontstentenis van schriftelijke volmacht aan een medebestuurder, de secretaris en, ingeval deze laatste ook niet aanwezig is, door de oudste in leeftijd van de aanwezige bestuurders. De vergadering wordt gehouden op de zetel van de VZW of in elke andere plaats in België, aangewezen in de oproeping. De vergadering kan slechts geldig beraadslagen mits de helft van de bestuurders aanwezig is.
§ 3. Het bestuursorgaan kan vergaderen per telefoon of videoconferentie of via schriftelijke weg per brief of e-mail. Het bestuursorgaan kan tevens bij toepassing van eenparige schriftelijke besluitvorming alle nodige besluiten treffen.
§ 4. Er worden notulen opgesteld in het Nederlands en het Frans door de secretaris-generaal en ondertekend door de voorzitter van het bestuursorgaan en de bestuurders die erom verzoeken, kopieën voor derden worden ondertekend door één of meer vertegenwoordigingsbevoegde leden van het bestuursorgaan. De bestuurders worden op de hoogte gesteld van de beslissingen door toezending van een kopie van de verslagen.
Artikel 21 – Deelneming
§ 1. De bestuurders kunnen zich op de vergadering van het bestuursorgaan laten vertegenwoordigen door een andere bestuurder bij schriftelijke volmacht. Een bestuurder kan houder zijn van maximum 2 volmachten.
Artikel 22 – Aanwezigheidsquorum en stemming
§ 1. Om geldig te kunnen beraadslagen, moet minstens de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd zijn.
§ 2. De beslissingen binnen het bestuursorgaan worden genomen bij gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen.
§ 3. Elke bestuurder heeft één stem.
§ 4. Bij gelijkheid der stemmen is de stem van bestuurder die de vergadering van het bestuursorgaan op dat moment voorzit, doorslaggevend .
§ 5. Voor de berekening van de meerderheden, hierboven vermeld, worden onthoudingen en ongeldige stemmen noch in de teller, noch in de noemer meegerekend.
Artikel 23 – Tegenstrijdig belang
§ 1. Indien een bestuurder, rechtstreeks of onrechtstreeks, een belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met het belang van de VZW , moet hij dit meedelen aan de andere bestuurders vóór het bestuursorgaan een besluit neemt. Zijn verklaring en toelichting over de aard van dit strijdig belang moeten worden opgenomen in de notulen van de vergadering van het bestuursorgaan die de beslissing moet nemen. Het is het bestuursorgaan niet toegelaten deze beslissing te delegeren. Indien de meerderheid van de bestuurders een belangenconflict heeft, dan wordt de beslissing of de verrichting voorgelegd aan de algemene vergadering. Indien deze de beslissing of verrichting goedkeurt, kan het bestuursorgaan ze uitvoeren.
§ 2. De bestuurder met het tegenstrijdig belang verwijdert zich uit de vergadering en onthoudt zich van de beraadslaging en de stemming over de aangelegenheid waarop het betrekking heeft.
§ 3. Wanneer de VZW niet (langer) kwalificeert als een kleine VZW volgens de criteria zoals beschreven in het WVV, moet het bestuursorgaan daarenboven in de notulen de aard van de beslissing of verrichting omschrijven en de verantwoording ervan, alsook de vermogensrechtelijke gevolgen ervan voor de VZW opnemen in de notulen. Dit deel van de notulen wordt in zijn geheel opgenomen in het jaarverslag of in het stuk dat samen met de jaarrekening wordt neergelegd. Ingeval de vereniging een commissaris heeft benoemd, worden de notulen van de vergadering aan hem meegedeeld.
§ 4. Voormelde procedure is niet toepasselijk op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortelijke verrichtingen.
Artikel 24 – einde mandaat van bestuurder
§ 1. Het ontslag door een bestuurder wordt gemeld per e-mail of aangetekend schrijven gericht aan de voorzitter van het bestuursorgaan. De vrijwillige ambtsbeëindiging van de voorzitter wordt gemeld per e-mail of aangetekend schrijven gericht aan minstens één bestuurder.
§ 2. Indien als gevolg van het ontslag van een bestuurder het totaal aantal bestuurders in functie zou dalen tot onder het statutair bepaalde minimum, hebben de overblijvende bestuurders het recht een nieuwe bestuurder te coöpteren bij gewone meerderheid van stemmen. De notulen van het bestuursorgaan met beslissing van de coöptatie worden binnen de wettelijke termijnen neergelegd bij de bevoegde ondernemingsrechtbank en openbaar gemaakt.
De eerstvolgende algemene vergadering van de leden moet het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder bevestigen. Bij bevestiging van het mandaat volbrengt de gecoöpteerde bestuurder het mandaat van zijn voorganger. Bij gebrek aan bevestiging eindigt het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder na afloop van deze algemene vergadering, zonder dat dit echter afbreuk doet aan de geldigheid van de samenstelling van het bestuursorgaan tot op dat ogenblik.
De algemene vergadering van de leden is in dat laatste geval steeds verplicht een of meerdere bestuurders te benoemen ter vervanging opdat het statutair bepaalde minimum aantal bestuurder gehandhaafd blijft. De notulen van de algemene vergadering van de leden die deze besluiten vaststellen, worden op de wettelijk voorgeschreven wijze neergelegd bij de ondernemingsrechtbank en openbaar gemaakt.
§ 3. Een bestuurder kan op elk moment afgezet worden door de algemene vergadering met een gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde stemgerechtigde leden. Voor de berekening van de gewone meerderheden, worden onthoudingen en ongeldige stemmen niet meegerekend, noch in de teller, noch in de noemer. Deze gelden bijgevolg niet als tegenstemmen.
§ 4. Het mandaat van een bestuurder eindigt verder van rechtswege in de volgende gevallen:
- de onbekwaam verklaring, het faillissement of het overlijden van de bestuurder;
- het verstrijken van de termijn van het mandaat van de bestuurder; of
- het verlies van één van de cumulatieve lidmaatschapsrechten beschreven in deze statuten.
Artikel 25 – Dagelijks bestuur
§ 1. Het dagelijks bestuur omvat zowel de handelingen en de beslissingen die niet verder reiken dan de behoeften van het dagelijks leven van de vereniging, als de handelingen en de beslissingen die, ofwel om reden van hun minder belang dat ze vertonen, ofwel omwille van hun spoedeisend karakter, de tussenkomst van het bestuur niet rechtvaardigen.
§ 2. Het bestuur kan het dagelijks bestuur van de vereniging, alsook de vertegenwoordiging van de vereniging wat dat bestuur aangaat, opdragen aan één of meer personen, die geen lid hoeven te zijn van het bestuursorgaan.
§ 3. Als het om meerdere personen gaat, zal het benoemingsbesluit bepalen of deze personen alleen dan wel gezamenlijk handelen, zowel wat het intern dagelijks bestuur als de externe vertegenwoordigingsmacht voor dat dagelijks bestuur betreft. Indien het benoemingsbesluit niets terzake voorschrift, worden deze personen geacht de vereniging alleen handelend uitsluitend binnen de grenzen van het dagelijks bestuur te kunnen vertegenwoordigen.
§ 4. De personen belast met het dagelijks bestuur kunnen niet zonder toestemming van het bestuur beslissingen nemen en/of rechtshandelingen stellen die verband houden met de vertegenwoordiging van de VZW in het kader van het dagelijks bestuur bij transacties die 2.500 euro (geïndexeerd volgens de gezondheidsindex en dit vanaf de neerlegging van deze statuten) te boven gaan. Deze kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken vertegenwoordigers in het gedrang.
§ 5. Het bestuursorgaan is belast met toezicht op het dagelijks bestuur.
Artikel 26 – Bekendmakingsvereisten
De benoeming van de leden van het bestuursorgaan, van de personen belast met het dagelijks bestuur en van de voorkomelijke overige personen gemachtigd om de VZW te vertegenwoordigen, alsook hun ambtsbeëindiging, wordt openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier, en door publicatie van een uittreksel in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad. Uit de stukken moet in ieder geval blijken of de personen die de VZW vertegenwoordigen, de VZW ieder afzonderlijk, gezamenlijk, dan wel als college verbinden, alsook de omvang van hun bevoegdheden.
Artikel 27 – Aansprakelijkheid van bestuursorgaan
§ 1. De bestuurders zijn niet persoonlijk gehouden tot uitvoering van de verbintenissen van de VZW .
§ 2. Tegenover de VZW en tegenover derden is hun aansprakelijkheid beperkt tot de vervulling van de hun gegeven opdracht overeenkomstig het gemeen recht, het bepaalde in de wet en in de statuten.
§ 3. Bestuurders zijn slechts aansprakelijk voor beslissingen, daden of gedragingen die zich kennelijk buiten de marge bevinden waarbinnen normaal voorzichtige en zorgvuldige bestuurders, geplaatst in dezelfde omstandigheden, redelijkerwijze van mening kunnen verschillen, evenals voor herhaalde lichte fouten. Bestuurders zijn enkel aansprakelijk voor de hen als bestuurders persoonlijk toerekenbare fouten begaan in hun opdracht van bestuur. Deze aansprakelijkheid is hoofdelijk, tenzij de bestuurders geen deel hebben gehad aan de fout en de beweerde fout hebben gemeld aan alle andere leden van het bestuursorgaan. Deze melding, evenals de bespreking waartoe zij aanleiding geeft, moet worden opgenomen in de notulen.
HOOFDSTUK V – Boekhouding
Artikel 28. – Boekhouding
§ 1. Het boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december.
§ 2. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de wettelijke bepalingen en wordt bijgehouden door de penningmeester.
Artikel 29 – Onderzoeks- en controlebevoegdheid
§ 1. Alle leden kunnen op de zetel van de VZW alle notulen en besluiten van de algemene vergadering, van het bestuursorgaan en van de personen, al dan niet met een bestuursfunctie, die bij de VZW of voor rekening ervan een mandaat bekleden, evenals alle boekhoudkundige stukken van de VZW , raadplegen.
§ 2. Daartoe richten zij een schriftelijk verzoek aan het bestuursorgaan met wie zij een datum en het uur van de raadpleging van de documenten en stukken overeenkomen. Deze documenten en stukken kunnen niet worden verplaatst.
§ 3. Kopieën voor derden worden ondertekend door één of meer vertegenwoordigingsbevoegde leden van het bestuursorgaan.
HOOFDSTUK VI – Ontbinding en vereffening
Artikel 30 – Ontbinding en vereffening
§ 1. De vereniging kan worden ontbonden en vereffend overeenkomstig de terzake geldende procedures voorschriften van het WVV.
§ 2. De algemene vergadering wordt samengeroepen ter bespreking van voorstellen met betrekking tot de ontbinding voorgelegd door het bestuursorgaan of door minimum 1/5e van alle leden. De samenroeping en agendering vinden plaats overeenkomstig het bepaalde in deze statuten.
§ 3. De beraadslaging en beslissing over de ontbinding respecteert het quorum en de meerderheid vereist voor een wijziging van het voorwerp of van het belangeloos doel, zoals wettelijk bepaald. Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de VZW steeds dat zij “VZW in vereffening” is, overeenkomstig de bepalingen van het WVV.
§ 4. Als het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de algemene vergadering een vereffenaar waarvan zij de opdracht omschrijft. In het geval van ontbinding gevolgd door onmiddellijke sluiting van de vereffening wordt er geen vereffenaar aangeduid.
In geval van ontbinding en vereffening moet het vermogen van de VZW , omvattende al haar bezittingen, worden toegekend aan een vereniging met een gelijkaardig belangeloos doel, aangeduid door de algemene vergadering. Indien de algemene vergadering geen beslissing neemt, behoort de toewijzing van het netto-actief, binnen de hierboven omschreven grenzen, tot de bevoegdheid van de vereffenaar.
Artikel 31 – Geschillen tussen leden – Verzoening
§ 1. Elk geschil van professionele of deontologische aard tussen de leden van de VZW wordt voorgelegd aan het bestuursorgaan. De mededeling van een dergelijk geschil kan enkel schriftelijk (met inbegrip van e-mail) gebeuren, aan de voorzitter of de secretaris-generaal.
§ 2. Het bestuursorgaan stelt onder zijn leden een ad hoc commissie aan om het geschil te onderzoeken en te pogen de betrokken partijen met elkaar te verzoenen. Deze commissie heeft een bemiddelende doch geen sanctionerende bevoegdheid.
§ 3. Praktische of scheidsrechterlijke procedures ter zake worden vermeld in het Intern reglement.
Artikel 32 – Monogram
Het monogram is eigendom van de VZW . Geen enkel lid mag zonder voorafgaandelijke toelating van het bestuursorgaan gebruik maken van dit monogram voor welke doeleinden ook.
Artikel 33 – Gemeen recht
De bepalingen van het WVV waarvan in onderhavige statuten niet wordt afgeweken, worden geacht integraal onderdeel uit te maken van deze statuten.
Opgesteld en ondertekend te Anderlecht op [18.06.2024]